PŘÍRODNÍ PÉČE O PLEŤ

16.04.2014 13:30

Vyživující maska z droždí

Potřebujeme: 50 g droždí, 6 lžic mléka, pšeničné otruby

Postup: Droždí rozdrobíme a rozetřeme s trochou mléka. poté přilijeme zbylé mléko a přisypeme pšeničné otruby, kterými směs zahustíme. Masku nanášíme na pleť a dekolt a necháme působit 30 minut. Poté smyjeme vlažnou vodou. Tato maska je vhodná pro všechny typy pleti.

Vyživující pleťová maska

Smícháme 1 vaječný žloutek, 2 lžičky medu, 1 měkký tučný tvaroh a 1 trochu smetany. Směs naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 15 - 20 minut. Poté omyjeme teplou vodou.

Tvarohovo-medová maska

Maska je pro pleť velmi vyživující a osvěžující, vhodná pro všechny typy pleti

Postup: Smícháme 1 lžíci tučného tvarohu, 1 žloutek, 1 lžičku tekutého medu, 2 lžičky sušeného mléka, 1 lžičku citronové šťávy a 1 lžičku smetany. Naneseme na pleť a necháme působit 30 minut.

Odvar na unavenou pleť

Do 1 litru vroucí vody vhodíme hrst listů kerblíku a několik lístků máty a necháme 10 minut louhovat. Tímto nálevem pravidelně omýváme pleť, která se stává hladší a mladistvější, mizí vrásky a pokožka se pěkně vypíná.

Maska na suchou pleť

2 lžíce mletých nebo rozdrcených ovesných vloček namočíme do 100 ml teplé smetany. Naneseme na obličej a necháme působit 20 minut. Smyjeme vlažnou vodou.

Bylinný obklad na suchou pleť

Potřebujeme: listy šalvěje, okvětí třezalky, listy podbělu, heřmánek, okvětní plátky růže

Postup: Rozmělníme od každé byliny stejný díl a přelijeme horkou vodou (na 1 díl bylin 2 díly vody). Vaříme 2 minuty a z teplého odvaru si uděláme obklad na obličej na 20 minut.

Mrkvová maska

Tato maska je výživná, zvláčňující, pro všechny typy pleti.

Postup: Nastrouháme 1 mrkev, promícháme se 2 lžícemi olivového oleje a zahustíme pšeničnými otrubami. Masku naneseme na obličej a dekolt a necháme 30 minut působit. Na oči si mezitím můžeme dát obklad z čaje. Masku smyjeme vlažnou vodou.

Pomerančová maska pro svěží pleť

Vitamin C z pomeranče podporuje prokrvení pokožky, zlepší obsah vlhkosti v kůži, napnou se tkáně

Postup: Smícháme šťávu z půlky pomeranče s 8 lžícemi hladké mouky, vymícháme do pasty. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit.

Malinová maska pro suchou a citlivou pleť

Rozmačkáme 2 lžíce čerstvých malin s 1 lžící smetany, přidáme 1 bílek. Směs naneseme na obličej a necháme působit 15 minut. Můžeme také smíchat maliny s léčebným jílem (koupíme v lékárně) a nanést na obličej. Smyjeme po 15ti minutách vlažnou vodou.

Pleťová voda s medem a fenyklem

Med dodává pleti hebkost a vláčnost, fenykl má stahující účinky a přispívá k vyhlazení vrásek, vodka roztok zakonzervuje.

Potřebujeme: 1 a půl lžíce medu, 1 lžíce semen fenyklu, 2 lžíce vodky

Postup: Tekutý med nalijeme do misky, přidáme rozdrcená semena fenyklu a vodku. Dobře rozmícháme a necháme 3 dny v chladu odstát. Poto přecedíme a vodu nalijeme do skleničky. Před použitím na pleť můžeme roztok zředit 2 lžícemi vody. Ple´tovou vodu nanášíme na pleť po odlíčení.

Maska na akné

Smícháme 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka a citronovou šťávu. Tuto směs vetřeme do pokožky vždy před spaním, ráno opláchneme vlažnou vodou.

Kávový peeling

Mletou kávu smícháme s 1 lžící olivového oleje, naneseme na tváře, čelo a bradu a jemně masírujeme. Takto odstraníme z pleti odumřelé části a šupinky. Obličej opláchneme vlažnou vodou.