Péče o vlasy

16.04.2014 16:28

Co ovlivňuje dobrý stav, krásu a kondici vlasů?

 

Na vlasy a jejich kondici má vliv řada faktorů, některé můžeme ovlivnit, jiné ne. To, co ovlivní vzhled, stav a kondici vlasů je náš životní styl.

To, jak celkově žijeme, jak se stravujeme, relaxujeme, jak se o sebe staráme, o svoji kondici a prevenci zdraví.

To vše se pak prokáže na stavu pleti i vlasů. Existuje ale i řada faktorů, které vlasům škodí, často si je ani neuvědomujeme nebo nevíme kde hledat problém.

 

Co zatěžuje vlasy a proč nejsou pěkné?

Vlasy reagují stejně jako naše nálada či pokožka na řadu věcí, které se týkají našeho zdraví, fyzického i psychického.

 

Jíme zdravě? Jak pečujeme o vlasy?

Nejrychleji vlasy reagují na změnu našeho jídelníčku a na mechanické nešetrné zacházení s nimi. Nedostatek vitamínů a minerálů ve stravě omezí správný růst a zdraví vlasů a to se projeví celkem rychle. Pokud vlasy mučíme častými náročnými úpravami (styling, barva, fény, kulmy, žehličky, aj.) to se také relativně rychle projeví na jejich kondici.

Stav můžeme snadno ovlivnit sami, správnou stravou a speciální péčí o vlasy. Přidat můžeme některé doplňky stravy, které stav a růst vlasů rychleji nastartují a podpoří.

 

Jaký je náš zdravotní stav?

Vlasy mohou na výkyvy v organizmu reagovat ale i opožděně. Pokud se nám zdá, že vlasy jsou ve špatné kondici, měli bychom se zamyslet nad tím, co jsme v posledních třeba i 10 měsících dělali a jak jsme žili. Běžně se po půl roce projeví například padání vlasů z intenzívního stresu, po vyčerpávající nemoci, poté, co jsme užívali léky. Vliv má i to jak se cítíme psychicky, zda jsme neprošli nějakým traumatem, složitým životním obdobím.

Běžné jsou změny kondice vlasů během těhotenství a kojení, po porodu. Tyto stavy se ale většinou samy upraví, nebo jim lze snadno pomoci.

Na kondici vlasů se také podílí nemoci vlasové pokožky, které vlasy zatěžují.

Stav vlasů, který prokazatelně souvisí s naším zdravím, můžeme nejlépe ovlivnit tak, že zaměříme na správnou výživu, obohatíme stravu a přidáme pravidelnou intenzívní péči o vlasy. Aby se výsledky dostavily pokud možno co nejdříve, je vhodné znát svůj zdravotní stav, případně i rozbor krve, zda nemáme nějaký významný deficit některých vitamínů, prvků a minerálů.

Vhodné je také konzultovat stav vlasové pokožky s dermatologem, pokud máme pocit že něco není v pořádku. Dermatolog pozná, zda vlasová pokožka trpí nějakou dermatitidou nebo onemocněním a zvolí vhodnou léčbu a přípravky. Tím se proces návratu ke zdravým a pěkným vlasům zásadně urychlí. Sami pak můžeme přispět tím, že vlasům naordinujeme speciální intenzívní péči.

 

Jakou používáme vlasovou kosmetiku?

Řada dermatologů a vlasových specialistů také poukazuje na to, že se stále zvyšují intolerantní reakce na kosmetické přípravky. Časté reakce jsou například na barvy na vlasy, zejména ty levnější z maloobchodní sítě. Reakce ale může vzniknout i na běžné kosmetické prostředky.

Je potřeba přemýšlet, zda jsme nevyzkoušeli něco nového, na co by mohla reakce vzniknout. Pokud kupujeme novou barvu na vlasy domů, dermatologové doporučují uschovat si po nějaký čas obaly, ze kterých pak dermatolog podle složení odhalí látky, které se na alergiích a intolerancích podílí nejčastěji.

A i když používáme stále stejné osvědčené přípravky, které jsme snášeli dobře, není vyloučeno, že reakce bude z nich. Vlasová pokožka, stejně jako kůže celého těla, má určitou svoji imunitu a toleranci na chemické látky a ta se může časem opotřebovat a snížit. Třeba i vlivem zásahu jiného alergenu v našem organismu, nebo onemocněním, se kožní imunita snižuje a už déle nevydrží odolávat.

 

Aktuální roční období

Vlasy v zimě potřebují speciální péči

Vlasy v zimním období venku trpí i když jsou zdravé a v dobré kondici. V zimě, kdy se sníží teploty nosíme čepice a kapuce. V ovzduší je smog, časté jsou srážky a mlhy.

V zimě máme také jiné složení stravy, která se výrazně projevuje na zdraví vlasů.

Možná také chodíme častěji do sauny, kde vlasy trpí ve vysokých teplotách.

 

Vlasy v létě?

Pobyt na slunci nám svědčí, tedy v ideální míře, tak, abychom si zlepšili náladu, lehce se opálili a doplnili vitamín D. Pokud je na nás sluníčka příliš, chráníme se. Vlasy ale intenzívnímu slunci vystavujeme většinou bez ochrany.

Pokud víme, co nás trápí a co se podílí na tom, že vlasy nejsou v dobré kondici, můžeme se na tento problém zaměřit a zkrátit si tak cestu ke zdravým vlasům, tím, že se na problém zaměříme.

Ať již na problém, který ovlivnil kondici vlasů přijdeme nebo ne, vždycky máme spoustu účinných metod, jak zlepšit stav vlasů i vlasové pokožky. Stejně tak se můžeme postavit k tomu, že víme, že nás nějaké období zátěže čeká a vlasy předem podpořit, aby zátěž zvládly lépe. To co ovlivnit nemůžeme a co stav vlasů spolehlivě zatíží jsou sezonní období. Příkladem toho jsou právě roční období zimy a léta.

 

Jak zlepšit kondici vlasů?

♦ Pomůžeme si sami

Zhodnotíme stravu, to jak jíme a zda dostatečně pijeme. Pokud špatně jíme a pijeme, máme většinou také špatné vlasy. Těžko budeme mít krásné a zdravé vlasy, pokud se nezajímáme o složení jídelníčku. I když se zdá, že vlasy jsou v mládí v pohodě, věkem se problémy způsobené špatnou výživou projeví určitě.

Pomohou také doplňky stravy z lékárny nebo obchodů se zdravou výživou.

Volíme šetrnou vlasovou kosmetiku a při mytí používáme jen nezbytně nutné množství šamponu. Zbytečně vlasy šampóny nezatěžujeme.

Pokud používáme vlasová séra, nanášíme je rovnoměrně od kořínků do konečků.

Sylingové přípravky nenanášíme ke kořínkům, zbytečně zatěžujeme vlasovou pokožku.

 

 

♦ Pomůžou odborníci

Stav vlasů a vlasové pokožky většinou neodhadneme správně, říkají odborníci, často se mýlíme, a to až v 80% případů.

Zkušenosti mají nejen kadeřníci, ale pro radu můžeme zajít do speciálních center, které se orientují na poradenství a zdraví vlasů.

Dermatologové se setkávají s řadou problémů s vlasovou pokožkou. Pomohou zvolit správnou léčbu i přípravky.

Pomohou domácí vlasové zábaly.

 

.