Aromaterapie do vody.

05.06.2014 10:06

Aromaterapie do vody.

Připravené a hotové koupelové směsi jsou jednoduché pro použití, stačí je přidat do vody. Můžeme volit vícesložkové, ve kterých jsou připravené a namíchané skupiny bylinek, esencí a výtažků, s určitým cílem a zaměřením. Oblíbené jsou koupele relaxační nebo při nachlazení.
Přidávají se jedna až dvě lžíce oleje do vody o teplotě 34 až 36°C. Olej nepění, ale vytváří s vodou jemnou mléčnou emulzi.

Další variantou jsou například koupelové oleje jednosložkové, takové, kdy si můžeme vybrat tu vůni a účinky, které zrovna chceme nebo potřebujeme.

Kvalitní oleje by neměly obsahovat tenzidy, které naši pokožku sice dokonale čistí, ale zároveň ji nadměrně odmašťují a vysušují, minerální oleje, syntetické a konzervační látky a vonné přísady, které mohou zapříčinit vznik alergií nebo zhoršit již existující potíže, ani syntetická barviva využívaná pouze pro svůj estetický efekt.

Například pomeranč pro povzbuzení a dobrou náladu, eukalypt při nachlazení nebo třeba pivní koupel. Výhodou jednosložkových olejů a esencí je to, že jednotlivé oleje pak můžeme míchat a kombinovat (stačí 2-3 maximálně).

 

Do koupele můžeme také přidávat aromaterapii, která není primárně určená ke koupelím, ale k všeobecnému použití, v tom případě nakapeme několik kapek do malého množství mléka, protože některé oleje se bez tuku ve vodě nerozpustí a neuvolní.

Vyplatí se mít na výběr alespoň ze dvou až tří olejů či esencí tak, abychom si mohli pro každou příležitost zvolit něco jiného.

Aromaterapeuti a odborníci na vůni říkají, že ačkoliv máme své preference a oblíbené vůně, může nám v určitý moment zavonět více a příjemněji i jiná vůně, kterou bychom si vědomě nevybrali.

Je to o tom, že naše tělo, duše či mysl potřebuje pokaždé něco jiného. Někdy potřebujeme uklidnit a zpomalit, jindy dodat energii anebo povzbudit. A od toho máme různé vůně. Jednoduše, ta vůně, která nám v daný moment voní nejvíce, ta také v daný moment nejvíce prospívá a pomáhá. Je příjemné mít alespoň si 2-3 vůně stále připravené v koupelně.